top of page
Sök
  • aloe332

Solkräm och solskydd


Visst är det underbart med sol och värme. Solen bidrar inte enbart med D-vitamin utan bereder oss människor en hel del njutning och sköna sommardagar. Alla vet dock att vi inte kan njuta utan en viss försiktighet och att vi ofta behöver använda någon form av solkräm eller solskydd med solskyddsfaktor. Här får du svar på vanliga frågor kring solen och solskydd.

Varför blir huden solbränd? När huden utsätts för solens UV-strålar så bildar den melanin, ett färgpigment, för att skydda sig. Melaninet är alltså kroppens naturliga solskydd, och huden klarar en viss dos av sol på egen hand. Men ju längre tid du vistas i solsken, och beroende på hur starkt solen lyser, desto större är risken att du bränner dig.


Hur fungerar solkräm och solskydd? Solkräm hjälper dig och din hud genom ett filter som skyddar mot solens UV-strålar. Det finns olika typer av solkräm att välja mellan och dessutom olika grader av skydd. Det är viktigt att du hittar ett solskydd och en solskyddsfaktor som passar din hud och att du tänker på hur länge du är ute i solen. Ju högre solskyddsfaktor - desto längre kan du vara ute i solen utan att bränna dig eller skada huden.


Vad är skillnaden mellan UVA och UVB? UVA-strålarna utgör 90 % av solljuset och tränger djupt ner i huden. Det är UVA som gör pigmentet i din hud mörkare, alltså ger solbränna. Men det är också UVA som torkar ut huden och kan få den att åldras i förtid. Tänk A för Aging. UVB-strålarna hjälper till med att bygga upp skyddande pigment, gör huden tjockare och ökar upptaget av D-vitamin. Men det är också UVB som gör att du kan bränna dig. Tänk B för Burning. Det är viktigt att skydda huden mot både UVA och UVB. Aloe Sunscreen kombinerar fysikaliskt och kemiskt solfilter för att klara just detta.


Hur vet jag när jag behöver använda solkräm? Första tecknen på att din hud inte klarar med sol är rodnad och sveda. Du kan också få soleksem och blåsor. Ofta visar sig inte symptomen förrän några timmar senare, så tänk förebyggande för att undvika skador.


Hur skyddar jag mig? Om du ska vara ute i solen, oavsett om du ska ligga och sola eller göra andra saker, så smörj in dig generöst med solkräm över hela kroppen. Glöm inte luriga ställen, så som öronen och fötterna. Upprepa varannan till var tredje timma, och om du badar så smörj in dig igen efter varje dopp. Det är dock inte bara solkräm som kan användas som solskydd. Är solen väldigt stark bör du ta på heltäckande kläder eller gå in i skuggan tills det blir lite mildare. Varför inte göra som i många sydligare länder, ta en siesta mitt på dagen?


Om det är molnigt ute behöver jag väl inte solskydd? Du kan faktiskt bränna dig även om solen inte är framme. UV-strålningen kan gå igenom molnen, så var lite försiktig även en halvklar dag och använd produkter med solskyddsfaktor.


Vad betyder SPF och solskyddsfaktor? Solskyddsfaktorn, SPF, anger hur mycket längre man kan vistas i solen jämfört med utan. Om du till exempel smörjer in dig med protecting day lotion SPF 20 så betyder det att en tjugondel av UV-strålningen når din hud. Då kan du alltså vara i solen 20 gånger så länge jämfört med om du inte skyddat dig alls.


Vad innebär det när det står att solkrämen är vattenfast? Enligt europeisk standard så ska du kunna bada två gånger i 20 minuter (eller fyra gånger i 20 minuter för ”extra vattenfast”) och ändå ha minst 50 % av det ursprungliga skyddet kvar. Det betyder alltså inte att du har samma skydd som innan du badar, så smörj alltid in dig igen efter att du tagit ett dopp. Kika gärna på vår Aloe vera solkräm Aloe Sunscreen som erbjuder ett extra vattenfast solskydd. Behöver barn starkare solskydd än vuxna? Barns hud är känsligare än vuxnas, det är först i tonåren som huden blir kraftigare och klarar att hantera solens strålar bättre. Tänk på att använda högre SPF till barnen. De riktigt små kan med fördel placeras under ett parasoll, och för de något större och mer rörliga krabaterna är solhatt och långärmad tröja ett fint komplement.


1 visning0 kommentarer

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page